Wat is beter, radiatorfolie op de muur of op de radiator? En welke radiatorfolie is het beste?
Van oudsher wordt radiatorfolie aangebracht achter de radiator op de muur. Voor een goed effect moet deze folie aan alle kanten uitsteken. Dat vindt niet iedereen mooi. Vandaar dat deze radiatorfolie soms te krap wordt aangebracht en in publieke ruimtes wordt deze radiatorfolie vaak helemaal niet aangebracht.
In de jaren 80 heeft het Enschedese bedrijf TONZON bv een unieke radiatorfolie ontwikkeld die op de muur én achterop de radiator kan worden aangebracht. Radiatorfolie achterop de radiator is een fantastische oplossing omdat de folie dan onzichtbaar zijn werk doet. Maar wat is beter? Radiatorfolie op de muur of op de radiator? En welke folie is het beste?
Op verzoek van Klimaatbureau HIER heeft TONZON bv een aantal praktijkmetingen uitgevoerd om antwoord te krijgen op deze vragen. De metingen zijn reproduceerbaar onder praktijkomstandigheden uitgevoerd in een modern bedrijfspand met geïsoleerde spouwmuren. Op de muur achter de radiator zijn op gelijke hoogte 2 thermokoppels aangebracht om de temperatuur van de muur aan de binnenzijde te kunnen meten. Bij de proeven waarbij een radiatorfolie óp de muur wordt aangebracht, zit de thermokoppel tussen de muur en de folie. Ter referentie is een halve meter van de radiator op dezelfde hoogte ook een thermokoppel aangebracht. Omdat de proeven niet tegelijkertijd maar na elkaar zijn uitgevoerd, zijn ze onderling niet helemaal vergelijkbaar. De buitentemperatuur is anders, net zoals de temperatuur van de radiator. Per proef kunnen de metingen wel met elkaar vergeleken worden. Allebei de folies worden tenslotte gemeten bij dezelfde buitentemperatuur en bij dezelfde temperatuur van de radiator.
De beste radiatorfolie komt uit Nederland
Uit de metingen blijkt duidelijk dat de muur achter TONZON HR-Radiatorfolie (veel) minder wordt opgewarmd dan de muur achter de conventionele radiatorfolies. Het maakt nauwelijks uit of de folie van TONZON achterop de radiator of op de muur is aangebracht. Bij de test zijn conventionele radiatorfolies gekozen: aluminium gecacheerd op noppenfolie en aluminium gecacheerd op foam. Daarnaast is TONZON HR-Radiatorfolie ook vergeleken met namaakfolie.
Uit de metingen blijkt ook dat TONZON HR-Radiatorfolie op de achterkant van de radiator beter werkt dan de conventionele radiatorfolies op de muur en veel beter dan de namaakfolie. Dit is goed nieuws voor het milieu omdat bij het produceren van de TONZON folie 80% minder grondstof, energie en vervoersvolume nodig is. Bovendien kan je hiermee veel meer energie besparen omdat het toepassingsgebied veel groter is. TONZON HR-Radiatorfolie doet onzichtbaar zijn werk en is daardoor ook geschikt voor radiatoren van overheidsgebouwen, kantoren, scholen en andere publieke ruimtes. Daarnaast kan je met deze folie ook op andere manieren veel energie besparen. Door de close-in boiler in te pakken met de folie kan je zomaar 70 tot 80 kWh per jaar besparen.
De metingen zijn uitgevoerd aan het einde van het stookseizoen 2022-2023 bij een echte radiator in een echt gebouw. De installatie is zo ingesteld dat binnen een constante temperatuur wordt gehandhaafd. Dat is te zien aan de oranje lijn die de temperatuur van de buitenmuur weergeeft. Daalt de buitentemperatuur, dan stijgt de temperatuur van het water in de radiator. Stijgt de buitentemperatuur, dan daalt de temperatuur van de radiator.
Bij deze configuratie is de temperatuur gemeten op de binnenkant van de buitenmuur achter de radiator. De ene helft van de radiator is voorzien van TONZON HR-Radiatorfolie op de achterzijde. Bij de andere helft is de muur bedekt met een conventionele radiatorfolie op de muur. In dit geval met een met aluminium gecacheerde noppenfolie. Bij een andere proef is een met aluminium gecacheerd foam gebruikt.
De metingen zijn ook gedaan met TONZON folie op de muur in vergelijking met conventionele folies.
En ook met een andere folie die is ontwikkeld voor op de muur.
In allebei de gevallen blijkt de folie van TONZON beter dan de conventionele radiatorfolie.
Het succes van TONZON HR-Radiatorfolie heeft anderen op het idee gebracht deze folie na te maken. Hoewel de namaakfolie er exact hetzelfde uitziet, straalt deze veel meer warmte uit dan TONZON HR-Radiatorfolie. Het verschil is bij een lauwwarme radiator al zichtbaar zoals onderstaand warmtebeeld laat zien.
De radiator is slechts 29°C. Toch is de muur achter de namaakfolie al 2,6 graad warmer dan achter de folie van TONZON. Dit verschil was aanleiding om een bakplaatproef te doen. Bekijk de bakplaatproef hier. Binnen 5 minuten is er met de warmtebeeldcamera al een groot verschil zichtbaar.
De consument en het klimaat worden gedupeerd door deze namaak omdat de consument minder gaat besparen en het klimaat meer wordt opgewarmd.
Bekijk het PDF bestand met resultaten van bovenstaand onderzoek en aanvullende informatie.