Radiatorfolie op de muur of op de radiator?

Misverstanden

(Bekijk het meest recente onderzoek: Wat is beter? Radiatorfolie op de muur of op de radiator? En welke radiatorfolie is het beste?)

Er zijn veel misverstanden over de werking van radiatorfolie op de muur of op de radiator. Er bestaan ook meerdere vormen van radiatorfolie die weer een andere werking hebben. Hier lees je meer over wat wel en niet op de radiator kan en wat de effecten zijn. TONZON HR-Radiatorfolie achterop de radiator beïnvloedt niet of nauwelijks het convectievermogen van de radiator, omdat deze folie zelf geen warmteweerstand heeft. Een gewone radiatorfolie heeft wel een warmteweerstand en kan daarom niet achterop de radiator geplaatst worden.

Aanpak bij de bron

Aanpak bij de bron is de meest effectieve aanpak van een probleem. Pas wanneer dat niet lukt, zoekt men een andere oplossing. Het probleem bij verwarming met radiatoren is de warmte die de radiator uitstraalt naar de koudere buitenmuur. De aanpak bij de bron is dus hier het wegnemen van de warmtestraling van de radiator zelf. Dat is precies wat TONZON HR-Radiatorfolie doet. Lukt de aanpak bij de bron niet dan kan men proberen de warmtestraling die op de muur valt zo goed mogelijk te reflecteren. Nadeel daarbij is dat de folie dan aan alle kanten wat moet uitsteken om alle straling te reflecteren. Dat vind niet iedereen even mooi.

Hoe werkt het?

TONZON HR-Radiatorfolie kan direct op de radiator, waar deze de warmtestraling met bijna 99% reduceert. Dit zorgt ervoor dat de radiator aan de voorkant wél warmte de kamer in straalt en nauwelijks meer warmte verliest naar de koude buitenmuur.

Beïnvloedt dit de opwarming van de kamer?

Naast straling verwarmt de radiator ook op een andere manier de kamer, namelijk door de lucht op te warmen. Alleen TONZON HR-radiatorfolie beïnvloedt dit proces nauwelijks. Dit komt door de unieke eigenschappen van de folie. Met een dikte van enkele micrometers en een gewicht van slechts 25 g/m² is de folie zo licht dat het vrijwel meteen de temperatuur van de radiator aanneemt. De lucht die tegen de warme folie komt, wordt dus gewoon opgewarmd net als aan de voorkant. Omdat de radiator geen warmte meer verliest naar de buitenmuur, zal een radiator voorzien van TONZON HR-Radiatorfolie bij het opwarmen van de kamer juist meer en sneller warmte naar de kamer afgeven dan de radiator zonder folie. Je kunt dit nog versterken met radiatorventilatoren en vensterbankfolie. Deze artikelen worden in de TONZON webshop aangeboden met een aantrekkelijke combinatiekorting.

 

Radiatorfolie op de muur

Wanneer radiatorfolie op de muur wordt aangebracht, speelt het reflectievermogen een belangrijke rol. Andere folies reflecteren meestal 80 tot 90% van de warmtestraling. Dat betekent dat toch nog 10 tot 20% van de warmte via de muur verloren gaat. Verder is het niet mogelijk het hele stralingsoppervlak van de radiator af te schermen en dit brengt extra verliezen met zich mee. Vaak wordt geadviseerd om juist wat minder folie te nemen zodat je er niet tegenaan kijkt. Daardoor gaat veel van het effect verloren omdat de bovenkant van de radiator altijd het warmst is. Ten slotte heeft deze aanpak als nadeel dat het achter de folie kouder wordt waardoor er in vochtige ruimtes (keuken, badkamer) kans bestaat op schimmelvorming op de muur achter de folie. TONZON heeft ook folies die op de muur aangebracht kunnen worden, dit is de luxe radiatorfolie. Deze radiatorfolie is er in twee varianten, wit/zilver of zilver/zilver. De zilverzijde heeft een reflectievermogen van ongeveer 92%, de witte zijde 80%.

Bruto/netto warmteafgifte

Tegenstanders van de toepassing van radiatorfolie roepen dat je helemaal geen radiatorfolie moet gebruiken. De capaciteit van de radiator is uitgerekend voor een bepaalde ruimte. Wanneer je folie gebruikt dan beïnvloed je de warmteafgifte. Het aanbrengen van radiatorfolie vermindert inderdaad de bruto warmteafgifte van de radiator, maar met dat deel dat voorheen via de muur verloren ging. De netto warmteafgifte verandert niet wanneer men een radiatorfolie zonder warmteweerstand op de radiator aanbrengt. Brengt men een radiatorfolie met warmteweerstand aan op de achterkant van de radiator dan vermindert wel de netto warmteafgifte. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang de radiator een flinke overcapaciteit heeft.

Ervaar ook het comfort van goed geïsoleerde radiatoren