TONZON verwerkt beter
Isolatieplaten en minerale wol nemen veel plaats in. Dat komt omdat de lucht al in de fabriek in het materiaal wordt opgesloten. Om daarna het materiaal op de plaats van bestemming te krijgen, zijn vrachtwagens nodig die heen en weer rijden. Verwerking onder de vloer is minder eenvoudig met deze grote afmetingen. Van minerale wol is ook bekend dat de vezeltjes de huid kunnen irriteren. De TONZON thermoskussens worden geleverd op een groot aantal verschillende breedtes en onbeperkte lengtes. Deze kan je simpelweg opvouwen tot kleine pakketjes die makkelijk mee de kruipruimte in kunnen. Pas na het bevestigen van de thermoskussens wordt de lucht in het isolatiemateriaal opgesloten.
TONZON beperkt koudebruggen
Isolatieplaten en minerale wol kunnen praktisch niet naadloos worden aangelegd. Hierdoor ontstaan spleetjes en naden in de isolerende laag. TONZON thermoskussens kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden met dubbelzijdige tape of met alutape waardoor er een naadloos geheel ontstaat. Op deze manier verloopt het isoleren in de kruipruimte een stuk efficiënter. Dit scheelt weer tijd en de isolerende kwaliteit is beter.
TONZON is het meest milieuvriendelijk
Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft onlangs een onderzoek uitgebracht naar de milieueffecten van vloerisolatie. Daaruit blijkt dat TONZON vloerisolatie met thermoskussens nog steeds de meest milieuvriendelijke vloerisolatie is. Woningen worden voorzien van uitstekende isolatie met ontzettend weinig materiaal. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie, de installatie en bij het transport. Het resultaat: geen vrachtwagens voor de deur en een klimaatimpact die binnen enkele weken is gecompenseerd door de besparing op het energieverbruik.
Bij TONZON staat duurzaamheid centraal
TONZON werkt met een dubbele aanpak. Naast de thermoskussens die tegen de onderkant van de vloer worden aangebracht wordt de bodem van de kruipruimte afgedekt met een stevige bodemfolie. Die stopt de verdamping van vocht uit de bodem en remt radongas. Deze dubbele aanpak kost wat meer, maar heeft als voordeel dat er geen vocht meer uit de bodem de woning binnenkomt en dat leidingen en ophangbeugels veel langer mee gaan. Daarnaast stopt het ook het proces van betonrot.
Verschil TONZON en reflecterende multi-folies
Er zijn diverse producten op de markt die bestaan uit meerdere lagen folies op elkaar die gescheiden worden door luchtkussenfolies en/of foam of wollaagjes. Ze claimen dezelfde isolerende werking zoals die van TONZON, maar feitelijk werken ze niet veel anders dan een schuimplaat met reflecterende folie aan de buitenkant. Wil je hiermee beter isoleren dan heb je steeds meer dikte nodig net als bij wol of schuimplaten. Bij deze materialen heb je ook het nadeel van grote transportvolumes. Naarmate het materiaal dikker wordt, is het ook steeds moeilijker om het door het luikje te krijgen en onder de vloer te verwerken.
TONZON isoleert met stilstaande lucht
Bij het isoleren van begane grondvloeren worden diverse luchtlagen opgesloten in de thermoskussens. De speciale oppervlakken reduceren het warmteverlies door straling vrijwel tot nul. Daardoor kan de vloer de warmte die het uit de kamer krijgt, gaan accumuleren. De warmere vloer warmt nu de luchtlagen in de thermoskussens van bovenaf op. Deze warme lucht wil omhoog maar zit al bovenin. In de kussens ontstaat een thermische gelaagdheid zoals in een boiler. Bovenin is het het warmst en naar onder toe wordt het langzaam kouder. Dit noemen ze met een mooi woord stratificatie. Het is heel moeilijk voor warmte om door een gestratificeerde luchtlaag naar beneden te stromen. Uniek is dat in de nacht wanneer de verwarming lager is gezet, de warmte bovenin de kussens weer naar boven trekt. In de ochtend is de vloer dus weer snel opgewarmd.
Superieure werking blijkt ook in de praktijk
Dat TONZON thermoskussens niet alleen in theorie maar ook in de praktijk een superieur effect hebben op de vloertemperatuur blijkt ook uit enkele tv-items.
In 2014 is door VARA Kassa Groen een situatie behandeld waarin een klant uit Utrecht niet tevreden was met het effect van de minerale wol onder zijn vloer. Live voor de tv camera zijn een aantal banen wol verwijderd. Vervolgens is een baan thermoskussens aangebracht. Het warmtebeeld laat zien dat de minerale wol wel wat verbetering geeft, maar dat de baan met thermoskussen duidelijk warmer is.
Experiment woonboot
Een soortgelijk geval is behandeld in het RTL programma “Wist je dat?”. Een woonboot is uitgebreid met een tweede bak waarvan de vloer al in de fabriek is geïsoleerd met wol. In de woonkamer voelen de bewoners echter geen verschil tussen beide delen van de vloer. Ook met de warmtebeeld camera is geen verschil in temperatuur vast te stellen. De wol onder de vloer is kurkdroog dus daaraan kan het niet liggen. Live voor de tv camera worden enkele banen wol verwijderd en vervangen door thermoskussens. Daar wordt de vloer nu wel warmer. Bekijk het tv-item hiernaast.